
Δρ. Jorge Sanchez
Πρόεδρος Δ.Σ., si-Cluster & CFSO, Corallia-Ε.Κ. Αθηνά
Ο Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) είναι το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2009 ως κοινή πρωτοβουλία της Μονάδας Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και συντονίζει τα δομικά στοιχεία ενός οικοσυστήματος ικανού να παράγει και να προσελκύσει υψηλού επιπέδου έρευνα, ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ώστε να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Πρόκειται για ένα cluster που καθοδηγείται από τις επιταγές της ελληνικής βιομηχανίας με επίκεντρο πάντα τον τελικό χρήση.
Μέσα από τις δραστηριότητες του, επιδιώκει να φέρει κοντά όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα τους διαστήματος στην Ελλάδα, από μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι startups, ακαδημαϊκά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές αρχές και άλλους φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Τα μέλη του si-Cluster έχουν αναγνωριστεί διεθνώς για τις καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις που αναπτύσσουν και διαθέτουν. Απευθύνονται στις διεθνείς αγορές και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες, «ανοίγοντας» έναν ακόμη κλάδο δραστηριοποίησης για την Ελλάδα, η δυναμική του οποίου δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για την αξιοποίηση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στη χώρα.
Το όραμα του si-Cluster είναι η διατήρηση
ενός Cluster Διεθνούς Εμβέλειας και Παγκοσμίου Κύρους στον τομέα των Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών.
Η αποστολή του si-Cluster είναι να τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης και ανταγωνιστικής αγοράς, με βάση το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να αναπτύξει ικανότητες για την προσέλκυση υψηλού αντίκτυπου ερευνητικών προγραμμάτων, καινοτομιών και εμπορικών δραστηριοτήτων, που θα ωφελήσουν την κοινωνία. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, το si-Cluster στηρίζει τη βιομηχανική και επιστημονική αριστεία σε συγκεκριμένους τομείς διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, σεβόμενη τις διαφορετικές αποστολές, τους ρόλους και τις ευθύνες των βιομηχανικών μελών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της δημόσιας διοίκησης και των τελικών χρηστών.
Σχεδιασμός ενσωματωμένων συστημάτων για on-board χρήση (εξειδικευμένες & επί παραγγελία εφαρμογές), Αναλογικός και Ψηφιακός Σχεδιασμός μικροκυκλωμάτων ASICS για αεροδιαστημικές εφαρμογές και σχεδιασμός FPGA,Πυρήνων IP (συμπίεση δεδομένων εικόνας & βίντεο, ασφάλεια δεδομένων), Αισθητήρες,Τεχνολογίες Προώθησης, Ηλεκτρικός εξοπλισμός επίγειας υποστήριξης (AOCS, TM/TC, CDMU SCOEs, SpW, MIL-STD-1553, CAN recorders, σχεδιασμός κεραιών), On board Λογισμικό (Ανάπτυξη AOCS, Κεντρικό Λογισμικό, ISVV, computer vision, Software Validation), Προσομοιωτές Διαστημικών Σκαφών, Φωτονική Διαστήματος.
Υπερφασματική & Πολυφασματική ανάλυση εικόνας, επεξεργασία σήματος με ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), επεξεργασία οπτικών εικόνων (Συγχώνευση Δεδομένων για αυτόματη ταξινόμηση), Εξειδικευμένες Εφαρμογές γεωσκόπησης.
Μεγάλες πτυσσόμενες δομές( τηλεσκοπικά δικτυώματα, κεραίες ανακλαστήρα), ΚυβοΔορυφόροι, Μηχανικός Εξοπλισμός υποστήριξης επίγειων σταθμών, Προσομοιώσεις Μοντελοποίησης Υλικών, Συναρμολόγηση, Κατασκευή και Δοκιμή μικρού έως μεγάλου μεγέθους εξαρτημάτων, προηγμένες δομικές έννοιες και νέα υλικά και διαδικασίες, τεχνολογίες κατασκευής μηχανική και τεχνική υποστήριξη, νέα υλικά, διαδικασίες και τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής.
Σχεδίαση Διαστημικών Αποστολών, Επίγειες Δοκιμές, Σχεδιασμός επίγειου σταθμού, κατασκευή & χειρισμός αποστολών.
Πρόεδρος Δ.Σ., si-Cluster & CFSO, Corallia-Ε.Κ. Αθηνά
Πρόεδρος ΔΣ, ΕΒΙΔΙΤΕ, Aerospace Ventures
CEO Terra Spatium
Καθηγητής, ΑΠΘ
Managing Director, Prisma Electronics
CEO, NEUROPUBLIC
CEO, PLANETEK HELLAS
Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Καθηγητής, Παν. Αιγαίου
CEO, Geosystems Hellas